Hemen Ara
Whatsapp

Yerden Isıtma Sistemleri

YERDEN ISITMA SİSTEMİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER


Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

Yerden ısıtma sistemi, zemin betonu içerisine döşenen borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi tüm zemine yayarak ortamın ısınmasını sağlayan bir sistemdir. Binlerce metrekare alana uygulanabilen bu sistem ülkemizde 1980 yılından itibaren uygulanmaya başlamıştır.


Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Yerden ısıtma sistemi, zemin betonu içerisinde yerleştirilen borularda dolaşan düşük sıcaklıktaki suyla önce zeminin ısıtılması daha sonra da ortamın ısıtılması prensibine dayanır. Sistem tıpkı bir radyatör gibi çalışır. Ancak ona göre çok daha avantajlıdır. Sistemin çalışabilmesi için kazan, kombi ya da ısı pompası gibi bir ısı kaynağına ihtiyaç vardır.


Döşeme içerisine borular döşendikten sonra şap ile üzeri kapatılır. Daha sonra üzerine isteğe bağlı olarak fayans, seramik ya da parke malzeme döşenebilir. Bunlar arasından mermer ve seramik malzeme ısı iletiminin yüksek olması yönüyle ön plana çıkar.


Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları


Yerden ısıtma sistemleri sıcaklığın dikey ve yatay olarak homojen dağılmasını sağlayarak konforlu bir ortam oluşturur. Mekânın her yerinde eşit ısınma sağlamak mümkün olur. Radyatör sistemiyle kıyaslandığında peteğe yakın olan yerlerin sıcak olması gibi bir problem meydana gelmez. Radyatör sisteminde kazan suyunun 70 ila 90oC olması gerekirken, yerden ısıtmada bu sıcaklığın dikkatli ayarlanması gerekir. Sistem yüksek sıcaklık değerlerine ayarlandığında yerde yürümek zorlaşacaktır. Düşük sıcaklığa ayarlanan tam tersi bir durumda ise ısınma az olacağından üşümeniz muhtemeldir. Sistemde kritik rol oynayan ısı değeri ayarlama konusunu profesyonel bir firmaya yaptırabilirsiniz. Fortes Mühendislik olarak ısı değerini en iyi seviyeye ayarlayarak maksimum verim almanızı sağlıyoruz. Sistemin bir diğer avantajı da alternatif ısıtma sistemlerine göre daha düşük bakım giderleri gerektirmesidir.


Yerden ısıtma sistemleri zeminin altına döşendiği için alanda herhangi bir yer kısıtlamasına neden olmaz. Radyatör sistemlerinin önüne koltuk koymamanız gerekirken, bu sistemle mekânı istediğiniz gibi dekore edebilirsiniz. Sistem çocuklar için de güvenli kullanım sağlayacaktır. 


Yerden Isıtma Sistemi Dezavantajları


Yerden ısıtma sisteminin en büyük dezavantajı, ısıtmanın bir anda gerçekleşmemesidir. Zeminde kullanılan döşemeye göre ısınma süresi değişkenlik gösterir. Ahşap zeminler betona göre daha kısa sürede ısınır. Bu nedenle havanın soğuk olduğu günlerde ısıtma için plan yapmak gerekir. Günümüzde bu sorun mermer ve seramik gibi ısı yalıtım oranı yüksek olan kaplama malzemeleri kullanılarak çözülmüştür.


Sistemin dezavantajlarından bir diğeri de mobilyalara ya da zemin üzerinde bulunan eşyaların olumsuz etkilenmesine neden olabilmesidir. Zeminin sıcaklığına bağlı olarak mobilyaların tabanlarında ya da iç kısımlarında bozulmalar görülebilir. Mobilyaların zeminle temas ettiği yerde tampon bölge yaparak bu durumun önüne geçilebilir.


Yerden ısıtma sistemi kullandığınız alanlarda kilim, halı ya da diğer zemin dekorlarını daha az kullanmanız gerekir. Bu tarz ürünler ortamın ısınmasını engelleyebilir. Bu durum dekoratif olarak bu ürünleri seven kişiler için dezavantajlı olmaktadır.


 Sistem doğru projelendirme yapılarak her türlü iklim ve konum şartlarında uygulanabilir. Fortes Mühendislik olarak sistemi kullanacağınız alana ve iklim şartlarına göre size özel projelendirme yapıyoruz. Isıtma sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 


Yerden Isıtma ortamı nasıl ısıtır?

Döşeme zemininin altına yerleştirilen boruların içerisinden dolaştırılan düşük sıcaklıktaki su, öncelikle zemini ısıtır. Isınmış olan zeminden doğal ışınım yolu ile yayılan ısı sayesinde ortam ısıtılmış olur. Işınım yolu ile ısıtma, Güneş’ in gezegenimizi kilometrelerce uzaktan ısıtabilmesi gibi düşünülebilir.


 Yerden ısıtmada ısı kaynağı nedir?

Yerden ısıtma da tıpkı diğer ortam ısıtma sistemleri olan radyatörler gibi bir ısı kaynağından gelen sıcak suyu ortam içerisinde kullanarak ısıtma yapar. Yani yerden ısıtma sistemi; kazan, kombi, ısı pompası gibi bir ısı kaynağına ihtiyaç duyar.


Isı pompası nedir?

Isı pompası, enerjiyi bir kaynaktan diğer kaynağa yüksek verimlilikte aktaran cihazlardır. Enerji alınan kaynak hava, su ya da topraktır. Isı pompası enerji aldığı kaynağı ısıtma yaparken soğutur, serinletme yaparken ise ısıtır. Isı pompasının içerisinde bir soğutucu akışkan devresi vardır ve bu akışkanı basınçlandıran bir kompresör vardır. Yapılan işlem bu akışkanın faz değişimi ile enerjisini alma ve bu enerjiyi taşımasıdır.


Yerden ısıtma sisteminin alternatif ısıtma sistemlerine göre avantajları nedir?

Yerden ısıtma sistemlerinin sağladığı en büyük avantajlar;

konfor

enerji verimliliği

tasarım özgürlüğü

sağlıklı ortam sunması

güvenlik

düşük bakım giderleridir.



Yerden ısıtma boruları döşendikten sonra hangi malzemeyle zemin döşemesi yapılmalıdır?

Borular döşendikten sonra zemin şapla kapatılır. Sonrasında fayans, seramik, parke gibi malzemelerle döşeme işlemi yapılabilir. Yerden ısıtmada tüm zemin kaplamaları kullanılabilir. Mermer, seramik gibi malzemelerin ısı iletimi, parkelere göre daha yüksektir.


Yerden ısıtma, yerdeki tozları havaya kaldırır mı? Sağlıksız bir sistem midir?


Yerde oluşan toz, yüksek sıcaklıklarda havaya yükselebilir. Uluslararası standartlarla belirlenen yerden ısıtma sistemleri için sağlıklı döşeme sıcaklığı maksimum 26°C'dir. Bu sıcaklıklarda hava sirkülasyon hızı düşük olup toz yerden yükselmez. Bu yüzden doğru projelendirme ile bu problemin oluşmasının önüne geçilmiş olur. Yani yerden ısıtma sistemleri diğer sistemlerden daha sağlıksız bir sistem değildir.


Yerden ısıtma sistemi çok soğuk şehirlerde uygulanabilir mi?

Tasarım kriterleri, boru modülasyon aralıkları ve sistem çalışma sıcaklıkları doğru projelendirme ile belirlenerek her türlü iklim ve konumda yerden ısıtma sistemi uygulanabilir.


Kireçli sularda yerden ısıtma sistemi uygulanabilir mi?

Su sıcaklığı arttıkça, genel olarak tesisatlarda kireç çökmesi olabilir. Yerden ısıtma sistemi kapalı bir sistem olduğu için kireç oranının yüksek olduğu sularda ilk doldurmada gerekli önlemler alınarak bu problemin oluşması engellenebilir. Aynı zamanda sistem kapalı olarak çalıştığından, sistem suyuna ilave edilen kimyasallarla bu problemin önüne geçilir.


Yerden ısıtmada kullanılan sistem elemanları nedir ve hangi görevleri vardır?

Sistemin temelini ısıtıcı borular oluşturur.  Borular, inşaat aşamasında zemine serilen panellerin üzerine döşenir. Seçilecek panellerin ezilmeye karşı direnci yüksek olmalı ve boruların kolayca montajına imkan sağlamalıdır. Su, ısı kaynağı tarafından ısıtılır. Isınan su kollektörler üzerinden devir daim yöntemiyle boruların içinde dolaştırılır. Termostatlar istenilen ortam sıcaklığının ayarlanmasını sağlar. Termostatlar manuel ya da otomatik olabilir. Son olarak, otomasyon sistemi kullanıcı konforunu arttıran en önemli özellik olarak sisteme opsiyonel olarak eklenebilir.


Kollektör ağızlarına bağlanacak boru metrajları nasıl belirlenmelidir?


Kollektör ağızlarına bağlanacak boru metrajları yazılım tarafından hesaplanıp yazılımın verdiği metrajlar doğrultusunda monte edilmelidir. Doğru projelendirilmeyen sistemlerde istenen ısınma performansı sağlanamaz. Sistem devreye alınırken yine yazılımın belirlediği debi değerleri kollektörler üzerinden ayarlanmalıdır.


Yerden ısıtma kollektörü nasıl çalışır?

Debi ayarlı kollektörler, ısıtma hattında dolaşan su debisini, üzerinde bulunan özel vanaları ile gidiş veya dönüş hatları üzerinden kontrol etmeye olanak sağlar. Kollektör üzerinde her devre için ayrı bir vana olduğundan, olası bir tamir, bakım vb. durumlarında da tüm sistemi durdurmadan sadece ilgili hatta çalışma yapılmasına imkan sağlar.


Yerden ısıtma kollektör ayarı nasıl yapılır?

Yerden ısıtma kollektörünün kolay ayarlanması için debimetreli kolektör kullanılması tavsiye edilir.  Bir ev içindeki odaların farklı ısıtma ihtiyacı olabilir. Bu sorunun çözümü için yerden ısıtma kollektöründeki her bir devrenin ayrı ayrı debi ayarının yapılması gerekir. Debimetreli kolektörlerde her vana üzerinde bir debimetre bulunur. Debimetrenin içindeki ibre suyun debisine göre yükselir veya alçalır. Yerden ısıtma kollektör ayarı bu sayede kolaylıkla yapılabilir. Bu ayar doğru yapılmadığı taktirde su kısa yoldan dönmeye çalışacak ve kollektöre uzak mahallerde ısınma problemi ya da yakın mahallerde aşırı ısınma problemi yaşanacaktır.


Yerden ısıtma paneli nedir? Seçilirken nelere dikkat edilmelidir?

Yerden ısıtma paneli, yerden ısıtma sistemlerinde şap altında döşenen ve alt kat ile oda arasında izolasyon görevi gören özel bir malzemedir. Panellerin amacı ısıtma borularının yere sabitlenmesini sağlamaktır. Panellerin seçiminde boruların döşenmesine kolay imkan sağlaması, ezilmeye karşı dayanıklı olması ve panellerin birbirlerine kolayca geçmesi gibi özellikleri tercih nedeni olmalıdır. 


Yerden ısıtmada PEx mi yoksa PE-RT boru mu kullanmak daha doğrudur?

PE-x, PE boruların çapraz bağlanmasıyla yüksek sıcaklıklarda kullanılmasını sağlayan borulardır. PEX-a Peroksit, PEX-b Silan ve PEX-c Işınlama olmak üzere PEx boru sistemlerinin üç ana farklı tipi vardır. Tipler arasındaki fark, çapraz bağlanma prosesi ve TS 10762-2 EN ISO 15875-2 standardının belirttiği çapraz bağlanma dereceleridir. PE-RT (Polietilen raised temperature resistant) borular ise yine ısıtma sistemlerinde sıkça kullanılan, çapraz bağlanma gerçekleşmeden sıcaklık direnci artırılmış ısıtma borularıdır. Yerden ısıtma sistemi 35-55°C derece mertebelerinde çalıştığı için bu sıcaklık aralıklarında PE-RT boruların basınç dayanımı PE-x borulara göre %1-2 daha iyidir, yani kullanım ömrü daha uzundur. Her iki boru tipini seçerken oksijen bariyerli olmasına dikkat edilmelidir. EVOH (Etilen vinil alkol) bariyerli borular, oksijen geçişini limitlediği için güvenle tercih edilebilir.


Yerden ısıtmada ideal zemin ve ortam sıcaklığı ne olmalıdır?

Yerden ısıtma sistemleri için uluslararası standartlarla belirlenen sağlıklı döşeme sıcaklığı maksimum 26°C'dir. Zemin sıcaklığının ise 24°C'de tutulması sağlık ve konfor yönünden idealdir. Sağlıklı bir insanın çevresinde bulunan hava sıcaklığı ideal koşullarda 20-22°C'dir. Sağlıklı bir insanın koltuk altı sıcaklığı ise 36,5°C'dir.


Yerden ısıtma sistemi kaç derecede çalışır?

İdeal koşullarda yerden ısıtma sisteminde ortalama su sıcaklığı 35-55°C mertebelerinde çalışır.


Yerden ısıtma mı yoksa radyatörlü ısıtma mı daha enerji verimlidir?

Radyatör Sistemleri en az 70-80 °C sıcak su ile çalışırken yerden ısıtma sistemi 35-55°C mertebelerinde çalışır. Daha düşük sıcaklıklarda ısınma sağladığı için yerden ısıtma sistemleri daha enerji verimlidir. Aynı zamanda radyatör sistemi ile tüm mahal hacmi ısıtılmaya çalışılırken yerden ısıtma sisteminde yaşam alanı ısıtılır.


Yerden ısıtma yüksek maliyetli bir sistem midir? Yerden ısıtma sistemi fiyatları hangi seviyededir?

Yerden ısıtma sistemi, işletme ve bakım giderleri yönünden ekonomik bir sistemdir. Tercihe bağlı olarak yerden ısıtma sisteminde kullanılan otomasyon ekipmanları konforla birlikte maliyeti artırabilecek unsurlardır. Proje ihtiyaçlarına yönelik farklı maliyetler ortaya çıkabileceği için en doğru fiyatlandırma projelendirme sonrası tespit edilmelidir.


Otomasyonlu bir sistemin genel çalışma prensibi nasıldır?

Ortam sıcaklığını kontrol eden termostatın devreye girmesi ile beraber; termostat, ortamın istenen sıcaklığa gelene kadar çalışması için merkezi otomasyon cihazına komut gönderir. Merkezi otomasyon cihazı, termostattan gelen veri doğrultusunda aktüatörlere (kollektör üzerindeki vana motorları) komut iletir. Gelen komutla beraber aktüatör vanayı acık konuma geçirir. Vananın açılmasıyla beraber devrede su dolaşımı başlamış olur.


Otomasyonlu sistemlerde kullanılan ana kontrol paneli ne işe yarar?

Ana kontrol paneli, termostattan aldığı sinyali yorumlayarak gerekli gördüğü yerlere aç-kapa sinyali gönderen donanımdır. Otomasyon sistemi kullanıcının talepleri doğrultusunda programlanabildiği için kullanıcıların konfor seviyesini artırır. Otomasyon sistemi ile kontrol edilen bir yerden ısıtma sisteminde, dış hava sıcaklığı ne derece değişirse değişsin ev içinde hep istenen aynı sıcaklık sağlanır. Yine merkezi kontrol paneli üzerinden kombi, ısı pompası, sirkülasyon pompası gibi birçok sistem ekipmanına komut gönderilebilir.


Otomasyonlu sistemlerde kullanılan termal vanalar ne işe yarar?

Termal vanalar, kollektörün üzerine takılır. Yerden ısıtma ana kontrol panelinden aktüatöre (vana kafalarına) gelen sinyallere göre devrede su dolaşımını başlatır ya da durdurur.


Yerden Isıtma sisteminde periyodik bakım yapmaya gerek var mıdır?

Yerden ısıtma sistemi, radyatörlü sistemlerde olduğu gibi sık bakıma ihtiyaç duymaz. Herhangi bir arıza olmadığı sürece bakım gerektirmez.


Yerden ısıtma sistemindeki hava nasıl alınır?

Yerden ısıtma tesisatında çok sık hava birikmez. Eğer hava birikir ise bu birikme kollektörde gerçekleşir. Kollektörlerden hava alma işlemi peteklerden hava alma işlemine benzerdir. Kollektör üzerinde bulunan hava alma yeri çıkıntılı vida şeklindedir. Buradan tornavida ile hava alma işlemi yapılabilir. 

kollektörlerde ise standart olarak otomatik hava alma pürjörleri yer aldığından bu işlemin yapılmasına gerek duyulmaz.


Yerden Isıtma sisteminde tedarikçi seçerken nelere dikkat edilmelidir?

En iyi yerden ısıtma sistemi için malzeme, uygulama ve projelendirmede en iyi hizmeti verebilecek ve uzmanlık bilgisi yüksek bir tedarikçiyle çalışılmalıdır. Bunlardan biri olmadığı ya da eksik olduğu durumlarda sistemden beklenen ısıtma performansı alınamaz.



Yerden ısıtma sistemlerinin kullanım alanları giderek artmaktadır. Konutlarda ısıtma amaçlı kullanım yanında; buzlanma tehlikesi olan yollarda, rampalarda, çatılarda, spor sahalarında olmak üzere çeşitli kullanım yerleri mevcuttur. Aşağıda değişik kullanım alanları sıralanmıştır.


  • Konutların ısıtılmasında,


  • Camilerin ısıtılmasında,


  • Spor salonlarının ısıtılmasında,


  • Hamam ısıtılmasında,


  • Kapalı yüzme havuzlarının zemin ısıtmasında,


  • Çatılarda,


  • Buzlanma tehlikesi olan yollar ve rampalarda,


  • Merdivenlerde,


  • Çim kaplı alanların ısıtılmasında.




Yerden ısıtmanın Mimari Avantajları Nelerdir ?

  • Yerden ısıtma sisteminde, oda içerinde radyatör veya Fan-Coil gibi cihazlar kullanılmadığı için, yaşam alanlarında iç dekorasyon rahatça uygulanır.
  • Mekân içinde, göze hoş görünmeyen tesisat boruları yoktur ve ek bir dekorasyon gerektirmez.
  • Katlar arası ısı yalıtımı, aynı zamanda ses yalıtımı sağlar.
  • Her türlü yapıda kolaylıkla uygulanır.
  • Isıtma boruları (Pe-x borular), döşeme içinde veya duvarda yekpare dolaşır; ek yoktur. Dolayısıyla tesisat, kaçak ve sızdırmaya karşı güvenlidir.

Yerden ısıtma Sağlık ?


  • Mekân içerisinde hava akımı, petekli sisteme göre çok azdır. Bu nedenle ortamda sıcak soğuk hava cereyanı en düşük seviyededir.
  • Isınan alanda, yerden yukarı doğru bir ısıtma olmasından dolayı ayağımız sıcak, başımız serin olmaktadır; bu da daha zinde olmamızı sağlamaktadır.
  • Yerden ısıtma sistemi, döşemede oluşan nemi engellediğinden, alerji tetikleyici bakterilerin ve halılarda barınan mite böceklerinin üremesini engeller.
  • Çocuklar ev içinde en çok yerde oynarlar ve soğuk zeminde oturarak üşütürler; yerden ısıtma ile bu sorun ortadan kalkmıştır.



Döşemeden Isıtma Sisteminin Dezavantajları Nelerdir ?


  • Yerden ısıtma, düşük sıcaklıklarda çalıştığı ve tüm zemini ısıttığı için herhangi bir sıcaklık istendiğinde, termostat ayarından sonra, uzun süre beklemek gerekir; yani sistem geç tepki verir ( 2 3 saat). Bu yüzden gün içinde sık sık açıp kapatmak yerine belli bir değerde çalıştırmak daha uygun olacaktır.


  • Yerden ısıtma sistemlerinde, yer birim alanından verilen ısı miktarını, ısıtma yapılan alana bağlı olarak, belirli değerlerin üzerine çıkartmamak gerekir. Isı ihtiyaçlarının çok yüksek olduğu mekanlarda, yerden ısıtma sistemini kullanmamak veya takviye ısıtma yapmak gereklidir.


  • İnşaatı tamamlanmamış veya kullanılmamakta olan binalarda uygulama yapılması halinde, kaplama malzemesinin sökülmesi hem zaman almakta hem de ek bir maliyet getirmektedir. Ayrıca kapı ve eşiklerin yeniden düzenlenmesi gerekecektir.


  • Döşeme altında kalacak boruların kalitesi çok iyi olmalıdır. Aksi takdirde bir arıza karşısında değiştirilmesi oldukça zor masraflıdır. Bunun için, termoplastik boruların güneş ışığına maruz bırakılmaması ve açık havada altı aydan fazla bekletilmemesi gerekir. Özellikle borunun sıcaklık ve basınç dayanımı DIN normlarına uygun olmalıdır.


  • Isıtma suyu gidiş-dönüş sıcaklık farkı, klasik sistemlerde 15-20°C arasında değişmekteyken yerden ısıtma sistemlerinde çoğunlukla 5-10°C arasındadır. Bundan dolayı su debisi daha fazla olmak zorundadır. Debinin daha fazla olması ise dolaşım pompası kapasitesini ve ana kolon boru çapını etkiler. Fakat bununla birlikte kolon ve vana sayısının klasik sisteme oranla çok az oluşu bir avantajdır.


  • Bu sistemde modülasyon ve kollektör yeri, baştan iyi hesap edilmelidir. Çünkü her ikisinin de yer değiştirmesi söz konusu değildir. Bunun için, ilk tasarımının tecrübeli elemanlarca ve bilgisayar programı yardımıyla yapılması tavsiye edilir.


  • Yerden ısıtma sistemi yapılacak mekânlarda öngörülen max. sıcaklık değeri 24°C’dir. İnsan konforu için optimum sıcaklığın 22-24°C olduğu düşünüldüğünde, bu değer mükemmeldir. Bütün ısıtma sistemlerinde klima edilecek ortamı, anılan değerlerin üzerinde tutmak her 1°C için yaklaşık %7 yakıt kaybına neden olur. Buna rağmen bazı kullanıcılar, sistemi daha yüksek sıcaklıklara çıkararak; ortalama 29°C olarak sınırlandırılan döşeme sıcaklığını artırmaktadır. Bu da uzun süreli etkileşimlerde, ayaklarda rahatsızlık hissi uyandırır.


  • Kan yoğunluğu düşürerek, kan basıncını ters yönde az da olsa artırır. Kan yukarı doğru gitme eğilimi gösterir. Bu da bilhassa yaşlılarda kalbin çalışma ritminde bozulmalara yol açabilir.


  • Döşemedeki toz zerreleri, az da olsa ısınarak yükselir ve havaya karışır.




Yerden ısıtma sisteminde Konfor?


  • Zeminde ısı homojen bir şekilde dağılır.


  • Klasik sistemlerde mekân ne kadar ısıtılırsa ısıtılsın, yer her zaman soğuk olur ve ayaklar üşür; yerden ısıtma sisteminde bu sorun ortadan kalkmıştır.


  • Yapı elemanları ısı depoladıkları için, dışarıdaki ani ısı değişiklikleri ve havalandırma esnasında, ortamda ani sıcaklık dalgalanması olmaz.


  • Uygulama zemin altında olacağından hiçbir bakım ve temizlik gerektirmez.


  • Belirli bir noktada yoğun bir toz sirkülasyonuna yol açmadığından çevre ve eşya kirlenmelerine neden olmaz. ( Radyatörlerde hava belli noktadan yoğun şekilde sirküle edildiği için, radyatör bulunan duvar veya benzeri zeminler çok kısa zamanda tozlanır).




Yerden ısıtma sisteminde Enerji Tasarrufu?


  • Yerden ısıtma sistemlerinde, radyatör sistemlerindeki gibi yüksek sıcaklılar yerine sadece 40-50°C sıcakta su dolaştırılmaktadır. Alternatif enerji kaynaklarının büyük çoğunluğu düşük sıcaklıkta ısı üretmektedir, bu nedenle yerden ısıtma için gerekli enerji, alternatif enerji kaynaklarından sağlanabilmektedir. Örneğin, havadan-suya ve sudan-havaya ısı pompalarında genellikle 45°C civarında bir besleme suyu sıcaklığı söz konusudur ve bu sıcaklık döşemeden ısıtma için yeterlidir.


  • Yoğuşmalı kazanlarda, düşük sıcaklıklarda çalışmak kazan verimini artırmaktadır. Yerden ısıtmada düşük sıcaklıklar söz konusu olduğu için, yoğuşmalı kazanlarda kullanılarak, klasik kazan kullanılarak, klasik kazan kullanılan sistemlere göre % 25’e varan yakıt tasarrufu sağlanabilir.


  • Isı, döşemeden yayıldığı için öncelikle döşemeyi ısıtacaktır; tavanda ısı birikimi daha az olur; dolayısı ile fazladan harcanan enerji azalacaktır.


  • Seralarda uygulandığında, klasik sera ısıtmasına göre % 30 civarında enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.


 


Yerden ısıtmada hangi yakıtlar kullanılmalıdır?


Yerden ısıtma tesisatında her türlü yakıt kullanılabilir. Yakıt sistemi, kullanıcının ve o bölgenin imkânlarına göre değişebilir; bu nedenle, bu konuda bir yakıt sınırlaması yoktur. Yerden ısıtma sistemi düşük sıcaklıkta çalıştığından, ısı pompaları için ideal birer ısıtıcı iç ünite görevi görür. Güneş enerjisi takviye edilmiş yer kaynaklı ısı pompaları ve düşük sıcaklıkta su üreten jeotermal enerji, yerden ısıtma sistemlerine çok uygundur. Ayrıca, yoğuşmalı kazanların en verimli çalıştığı ısıtma sistemidir. Yoğuşmalı kazanlarda dönüş suyu sıcaklığı 25-30°C’lere düştüğünde, kazan verimi normal verime ilaveten % 10’a varan oranda artmaktadır. Tüm bu değeler göz önüne alındığında, yerden ısıtma yapılacak bir sistemde alternatif bir enerji söz konusu değilse, yoğuşmalı kazan kullanımını şiddetle tavsiye etmekteyiz.


Yerden ısıtma binaların hangi aşamasında yapılmalıdır?


Yerden ısıtma boruları, binalardaki inşaat anında, pis su ve temiz su tesisatlarının bitirilip, iç sıvaların yapılması ile kaba beton üzerinde zemin döşemesi yapılmadan önce döşenir. Binada ağır bir asma tavan işçiliği var ise; asma tavanın yapımı esnasında şap üzerinden de olsa borulara zarar verme riski vardır. Bu nedenle asma tavandaki ağır işlerin bitmesi ve odalara giren forklift ve benzeri araçların işlerini bitirmeleri beklenmelidir. Daha sonra borular döşenmeli ve üzerine şap atılarak zemin döşemesi tamamlanmalıdır.


Bitmiş daire ve binalarda yerden ısıtma yapılabilir mi?

Yerden ısıtma uygulanacak dairelerde, döşeme yenilenecek veya tadilat yapılacak ise; döşeme kırılarak yapılabilir. Döşeme kırılmadan, tavan yüksekliğine de bakılarak, mevcut zemine ilave yapıldığında, bina veya daire içi kapılarının yükseklikleri ve binanın diğer komşu yapılarla olan kot ilişkisi gözden geçirilmelidir.


Yerden ısıtma Ankara 

Ankara ısıtma sistemleri

Çalışmış olduğumuz yerden ısıtma tedarikçi markalarımız

Fraenkische yerden ısıtma Ankara

Rehau yerden ısıtma  Ankara

Danfoss yerden ısıtma Ankara

Wavin yerden ısıtma Ankara

Kas yerden ısıtma Ankara









Yerden ısıtma fiyatları için iletişime geçiniz

İletişim Formu

Copyright © 2024 | Altes, Altes Mühendislik | Tüm hakları saklıdır. | Design By Cogen® Yazılım, Ankara Web Tasarım